PEŁEN OPIS
Nagietek leczniczy pochodzi z terenów Egiptu i Południowej Europy gdzie do dzisiaj rośnie dziko. Należy do botanicznej rodziny astrowatych (Asteracea).
Macerat z nagietka powstaje w procesie macerowania żółto-pomarańczowych kwiatów nagietka w oliwie z oliwek (extra virgin). Podczas macerowania olej nabiera pomarańczowy kolor.
Macerat z nagietka ma właściwości uspokajające. Jest polecany dla szorstkiej, pękającej, wrażliwej i podrażnionej skóry. Przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry. Macerat zawiera wiele substancji czynnych jak karoten i saponiny triterpenowe które nadają mu bakteriobójcze i lecznicze właściwości oraz chronią przed zapaleniem skóry. Jest znany w branży kosmetycznej ze swoich działań nawilżających, zmiękczających i przeciwzapalnych.